Találtam egy oldalt a fehér teáról! Nagyon tetszett , hogy van benne egy videó ahol elkészítik a teát, teagumóból. Nagyon szép ahogy szinte kivirágzik a vízben a gumó.

Nemrég vettem egy dobozzal, szerintem nagyon finom, kis gyümölcs ízesítéssel, hmm.. jó!

A fehér tea igazi teakülönlegesség, hazánk neves teázóiban is mint kuriózum volt jelen mindeddig, de most már kereskedelmi forgalomban is megtalálható. Így már mindenki számára hozzáférhetövé vált a fehér tea, mint tradicionális frissítö, üdítö ital, s most már bárki megkóstolhatja, akár rendszeres fehér tea fogyasztóvá is válhat.

A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletü italnak számít. A világon mindössze csak két terület felel meg a fehér tea különleges és egyedülálló feltételeinek. Tehát a legkiválóbb minöségü fehér tea Dél-Kínából származik: Fujian tartományának hegyoldalairól, Yunnan tartományból (régen Burma nevet viselte), illetve Taiwan Strait tengerparti részéröl. A másik terület, ami a fehér tea növényének termesztése szempontjából kiváló: Sri Lanka szigete.

Kínában a fehér tea Imperial néven is ismert, azaz: császári, mivel a fehér tea fogyasztása több, mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A hagyományok szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg a fogyasztóját. Ma már a japán nők is használják kívül és belül is.

Fehér tea -Élettani hatások :

A fehér tea élettani hatásai bizonyítottan egyedülállóak. Természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiség kétszerese. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket, ez által gátolja a sejtek öregedését. A fehér tea rákmegelőző hatású, mivel flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást. A rendszeres fehér tea fogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben.

Vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá koleszterincsökkentő, és érelmeszesedést gátló, tehát a fehér tea igazi szívbarát! A fehér tea csonterősítő hatása is bizonyított. Jó immunerősítő, antibakteriális hatású, így véd a kisebb fertőzésektől.

Gyulladáscsökkentő, továbbá pajzsmirigy működését szabályzó hatása is van. Remek zsírégető hatású a fehér tea, tehát a túlsúllyal küszködök bátran fogyaszthatják. Tévhit, hogy a fehér tea nem tartalmaz teint. Koffein tartalma nagyon ideális, így megfelelő módon javítja a koncentráló képességet. A fehér tea alacsony nátriumtartalmú, viszont a káliumtartalma magas, ami az egészséges izomműködést segíti. A nyomelemek közül a fehér tea nikkel, króm, mangán és vastartalma jelentős.

A vas jelentősége a vérszegénységben, a króm a vércukorháztartásban játszik szerepet, míg a mangán a csontanyagcserével kapcsolatban lehet fontos a szervezetnek. Az elkészített fehér tea színe világos aranysárga. Nagyon kíméletes a gyomorhoz, mivel kevés a csersav benne. Ez leginkább a fehér tea hajnali szüretelésének köszönhető. A fehér tea íze kevésbé karakteres. Lágy, finom édeskés, de hosszan tartó, kissé kesernyés utóízt hagy maga után, ezért inkább az edzett teafogyasztók kedvelik jobban.

A fehér tea rendkívül alkalmas a napi szükséges folyadékmennyiség bevitelére, nem csak télen, hanem nyáron is, mert köztudott, hogy egy csésze meleg tea jobban segíti a test hőleadását, mint egy hideg ital, de ha valakinek mégis a hideg esik jobban ilyenkor, igyon egy csésze lehűtött fehér teát!

Videó:


A tea elkészítése:
Forralja fel a vizet majd rövid időn belül töltse a forró vizet az Üveg Teáskannába.

Óvatosan helyezze a teagumót a forró vízbe és hagyja lesüllyedni a teáskanna aljára. Figyelje meg, ahogy a tea "virágzik"

A teát áztassa ízlés szerint. Az ajánlott áztatási idők segítenek az ideális főzet eléréséhez. A teagumók alkalmasak két- háromszori felöntésre. Ilyenkor felöntésenként eltérő erősségű főzetet kaphatunk.
Kellemes teázást kívánok!:)